3D Látványtervezés

Ha megálmodtad szólj, és ‘befotózzuk’

Sokan nem is gondolnák, hogy a körülöttük felbukkanó képek milyen nagy része nem létező, virtuális, úgynevezett fotorealisztikus 3D látványterv. Igazából mindenki vizuális típus. Sokkal könnyebben ismerünk fel, találunk meg valamit, hozunk döntést, ha ebben képek is segítenek. Döntéseinket a vizuális élmény minősége is nagyban befolyásolja. A valóság lemásolásán sokkal – sokkal túlmutat a 3D látványtervezés!

Mi is az a 3D látványtervezés?

3D látványtervezés fotel - fotó, clay, látványterv
Fotó – 3D modell – Látványterv

Varázslás! Egy gondolatból készítünk fotókat, szalvétára rajzolt skiccből videót, alaprajzból virtuális valóságot. Nem kell, hogy létezzen a termék, nem kell, hogy álljanak a falak, nincs szükség prototípusra. 3D modellezéssel készült látványtervezéssel fotórealisztikus képeket vagy videót készíthetünk.

Mit csinál a látványtervező?

3D látványtervő - clay, wireframe, látványterv

Ma már egy megfelelően képzett 3D látványtervező szakember nem mérnökként, vagy technikusként dolgozik, aki megszerkeszti a kívánt tárgyat a virtuális térben, hanem fotósként gondolkodhat. Olyan eszköztár áll a rendelkezésére, amivel a fotórealisztikus megjelenés csak egy elvárható alap, a fókusz a kompozícióra, a hatékony termék, vagy környezet bemutatására helyezhető. Pontos technikai jellemzőket ábrázolni ma már nem kihívás, sokkal inkább egy hangulat, egy érzés visszaadása vált fontossá.

3D látványtervezés - belsőépítészeti látványterv
3D látványtervezés - belsőépítészeti látványterv

Miért érdemes 3D látványtervet készíttetni?

3D termékmodellezés

3D látványtervezéssel nem egyszerűen fotó minőségű képeket kapunk a termékről, vagy a külső, belső térről. Itt kezdődik az igazi varázslat! Még nem is létezik a termék, de már megnézhetjük többféle színben, bármilyen anyagból, technikai részleteket is szemléltetve! Nem állnak a falak, de már kiválaszthatjuk melyik szőnyeg illik a dohányzóasztalhoz, vagy belekóstolhatunk, milyen érzés a téli naplementében olvasni a jégvirágos ablak mellett.

Milyen lehetőségek rejlenek a 3D látványtervezésben?

Igaz, hogy fotorealisztikus látványtervezésről beszélünk, mégis többről van szó, mint fotorealisztikus képek készítéséről. Átírhatjuk a fizika törvényeit, láthatjuk a láthatatlant, eltéríthetjük a fényt, megváltoztathatjuk az időjárást!
Igen, mi tudunk ilyet!