Photoscan, a 3D modellezés új dimenziója

Viszonylag új technológia segíti a látványtervezők munkáját, ami eddig nehezen előállítható modellek egyszerű elkészítésére kínál megoldást. A photogrammetry, vagy más néven photoscan olyan eljárás, ami egyszerű, akár mobiltelefonnal készült fotók alapján képes előállítani bármilyen tárgy virtuális, három dimenziós mását.

Mi az a photoscan?

Első lépésben a scannelni kívánt tárgyat a lehető legtöbb szögből körbe kell fotózni. Minél több fotó készül, annál részletesebb modell állítható elő. A túl sok kép azonban jelentősen megnöveli a Photoscan eljárás erőforrásigényét, ezért jól átgondolt szisztéma szerint érdemes fotózni.

3Drendeer Photoscan korbefotozas

3D Photoscan – körbefotózás

Photoscan, a 3D modellezés új dimenziója

Viszonylag új technológia segíti a látványtervezők munkáját, ami eddig nehezen előállítható modellek egyszerű elkészítésére kínál megoldást. A photogrammetry olyan eljárás, ami egyszerű, akár mobiltelefonnal készült fotók alapján képes előállítani bármilyen tárgy virtuális, három dimenziós mását.

Első lépésben a scannelni kívánt tárgyat a lehető legtöbb szögből körbe kell fotózni. Minél több fotó készül, annál részletesebb modell állítható elő. A túl sok kép azonban jelentősen megnöveli az eljárás erőforrásigényét, ezért jól átgondolt szisztéma szerint érdemes fotózni.

3Drendeer Photoscan korbefotozas

3D Photoscan – körbefotózás

High, low Poly

Az elkészült fotókat aztán egy speciális szoftver elemzi, és előállít egy úgynevezett pontfelhőt, amiből extrém magas poligonszámú 3d modellt exportálhatunk. A magas poligonszám miatt ez a modell még nem igazán alkalmas komplex projektekben történő felhasználásra, de nagyon jó alapot biztosít egy közepes, vagy kis poligonszámú modell, és az ehhez tartozó különféle textúrák elkészítéséhez. Az alacsonyabb, de még mindig highpoly modellnek számító poligonszámmal, és az apró részletek megjelenítésére szolgáló textúrákkal a modell már alkalmassá válik a látványtervbe illesztésre. Videó a Photoscan eljárásról.

3D Photoscan – poligonszám (Low poly, High poly)

3D Photoscan - Photogrammetry

Bonyolult, szabálytalan felületű objektumok

A photoscan technológia főleg olyan modellek készítésére alkalmas, amik hagyományos modellezési technikákkal nehezen állíthatók elő, vagy nem fotorealisztikus minőségben. Ilyenek lehetnek például a különböző ételek, zöldségek, gyümölcsök, szobai vagy kerti növények, azok levelei, de akár bonyolult erdei vagy rögös, saras talajrészletek. Az eljárással nagy felbontású, extrém részletességű textúrák készíthetők, a realisztikus felületi kitüremkedések normal vagy hight mapokba menthetők, így a modell felhasználása nélkül textúrák készítésére is használják. Ilyen esetek például a már említett talajrészletek, vagy fák törzsének mintázata.

Autodesk Remake
Photogrammetry szoftver bemutatása (videó)

Az eljárás egyre népszerűbb a látványtervezők körében. Az eddig nehezen modellezhető, főleg organikus modellek készíthetők, textúrázva, mapokkal, rendkívüli részletgazdagsággal.

Quixel Megascans

Az alábbi oldalon rengeteg scannelt tartalom érhető el. megascans.se

3D Photoscan - gyűjtőoldal