A 3D modellezés folyamata

Termékek realisztikus ábrázolása 3D látványtervezéssel

Hogy mi is a 3D látványtervezés és milyen információkra van szükségünk a munka során, azt a 3D modellezés folyamatának ismertetésével tudjuk leginkább bemutatni.

1. Információgyűjtés

Mi szükséges a 3D modellezés elkezdéséhez?

Csak el kell juttatnod hozzánk minden hasznos információt a kívánt termékről. Ezeket elküldheted emailen vagy feltöltheted egy előre egyeztetett tárhelyre. Küldhetsz fotókat, műszaki tervrajzot vagy akár kézzel rajzolt skicceket, és az sem árt, ha a méreteket, arányokat is meghatározod. Fontos, hogy minél több és pontosabb információhoz jussunk. Minden esetben segítünk a megfelelő információk begyűjtésében.

3D modellezés 1. lépése

2. 3D modellezés

Mi az a 3D modellezés?

Az egyes pontban szereplő információk begyűjtése után kezdődhet a termék modellezése. A háromdimenziós számítógépes grafikában a 3D modellezés az a folyamat, amely matematikailag (poligonok segítségével) ábrázol tetszőleges háromdimenziós objektumot egy nem létező, virtuális térben. Ezt használni lehet kétdimenziós képként a renderelésnek nevezett eljárás segítségével, vagy lehet vele szimulálni fizikai jelenségeket is. Ezen kívül a modellt fizikailag is el lehet készíteni a megfelelő háromdimenziós nyomtató eszközökkel.

 

3D modellezés 2. lépése

3. Bevilágítás

Virtuális fotóstúdió?

A termékek szemléletes bemutatásának egyik legfontosabb tényezője a megvilágítás. Minden részletnek jól láthatónak kell lennie, a felületek és az anyagok tulajdonságait szemléltetni kell. Ugyanúgy, mint a profi fotósok, a virtuális térben is fényforrásokkal világítjuk meg a tárgyat. Viszont a fotózással ellentétben a látványtervező korlátlan számban, tetszőleges színben és méretben, bármilyen pozícióban elhelyezhet fényforrásokat. Nincs fizikai korlátja vagy anyagi vonzata egy újabb „lámpa” elhelyezésének.

3D modellezés 3. lépése

4. Textúrázás

Anyagok és színek

A textúra egy modell felületi mintázatát jelenti. Például egy fából készült asztallapnak a faerezet a textúrája. A 3D modellezés világban ezt úgy modellezik, hogy egy képet „feszítenek” a testre, pontosan úgy, ahogyan az asztalra terítjük a terítőt, a mintázat pedig követi a test felszínét. Itt mutatkozik a technológia igazi előnye, mert innentől bármilyen anyag bármilyen felületen megjelenhet. Egy óra szíja például nemcsak különböző színben, de bármilyen anyaggal is megjelenhet.

3D modellezés 4. lépése

5. Renderelés

3D modellezés utolsó fázisa a renderelés

Amikor elkészült a virtuális világunk terve, és meghatároztuk, hol vannak a fényforrások, milyen testek vannak ebben a térben, milyen a felületük, milyen szögből szeretnénk látni őket, akkor következik a renderelés. Ilyenkor a rendelkezésre álló adatok alapján a számítógép kiszámolja hogyan is nézne ki virtuális terünk a valóságban. Rendereléskor a termékről tetszőleges méretben és képarányban készülhet kép vagy animáció, változtatható a háttér, bizonyos részletek kiemelhetőek vagy elkülöníthetőek. Ez adja igazi előnyét a 3D modellezésnek a termékfotózással szemben.

3D modellezés 5. lépése

Lépjen velünk kapcsolatba

Küldjön üzenetet vagy kérjen ajánlatot
Kapcsolat

Portfolio: 3D látványtervek és termékbemutatók

Válogatás a 3DRendeer Tervezőiroda által készített megbízásokból. Nézd meg, mi mindenre képes a 3D látványtervezés és a termékvizualizáció!

Családiház 2. kör

Családiház 2. kör

A pesthidegkúti családi ház belsőépítészeti tervezésének következő szakasza. Tetőtér, szauna, háló és konditerem.

bővebben
Design bútor 3D modellezés

Design bútor 3D modellezés

A rengeteg variáció bemutatását jól szolgálta a bútor 3D modellezése, így nem kellett költséges prototípusokat legyártani a bemutató weboldal elkészítéséhez.

bővebben
3D logó modellezés

3D logó modellezés

Logó, egy kicsit másképp… Az elképzelés egy régészeti leletre emlékeztető, monumentális kőtömbökből álló rusztikus és ősi építmény megvalósítása volt.

bővebben
Fotókönyv 3D tervezés

Fotókönyv 3D tervezés

Manuálisan megrajzolt textúrák, rendkívül sokféle anyag. A könyvek prémium gyártás-technológiával készülnek, oldalaik síkban nyílók, aminek bemutatása szintén fontos elvárás volt.

bővebben
Kutyahám 3D modellezése

Kutyahám 3D modellezése

Valósághű textúrák, módosítható anyagok és színek és 3D animáció készítés. 3D modellezés és videókészítés egy sikeres magyar termékről.

bővebben