Fotózás vagy 3D modellezés?

Mikor melyiket válasszam? Táblázatunkban összehasonlítjuk a 3D termékmodellezés technológiáját, az amatőr és profi fotózással. A főbb haszonérvek felsorolásával tájékoztatást adunk az előnyökről és hátrányokról, hogy segítünk eldönteni mire van épp vállalkozásodnak igazán szüksége.

Amatőr fotós

3D modellezés vs termékfotózás

Profi fotózás

3D termékmodellezés vs fotózás

3D termékmodellezés

3D termékmodellezés vs fotózás

Erőforrás igény

 • 5% 5%
Amatőr fotós: egyedül végzi el a feladatot, könnyen szállítható eszközével, sok esetben saját mobiltelefonjával fotóz.
 • 97% 97%
Profi fotózás: a műterem technikai berendezését, a háttér és a lámpák beállítását tapasztalt szakember végzi, sok esetben segítők bevonásával. A technikai eszközök tárolása, beállítása igen erőforrás igényes.
 • 85% 85%
3D modellezés: összetett szaktudást és komoly technikai hátteret igényel a realisztikus 3D termékmodellezés. Optimális esetben a csapat készségei között szerepel a műszaki rajztudás, látványtervezés és a megfelelő geometriai térlátáson kívül, a művészi készségek is.

Minőség

 • 10% 10%
Amatőr fotós: mivel a fotós technikai és szakmai adottságai korlátozottabbak, ez a végeredményen is tükröződhet. A mai okostelefonok nagyon jó fotózási paraméterekkel rendelkeznek, viszont a nyersanyagnak nevezhető képeket általában utómunka nélkül, retusálatlanul adják át, rossz fényviszonyok között, életlenül fotózva a terméket.
 • 80% 80%
Profi fotózás: a fotós technikai és szakmai felkészültsége garantálhatja a minőségibb végeredményt. A kiválasztott képek retusáltan érkeznek a megrendelőhöz.
 • 100% 100%
3D modellezés: itt is a végeredmény minőségét a technológia és szakmai háttér garantálja, viszont ezen felül a virtualitásnak köszönhetően, olyan, eddig megfotózhatatlan területek és viszonyok is lehetségessé vállnak amiket a valós műtermi körülmények között lehetetlen produkálni.

Költségek

 • 35% 35%
Amatőr fotós: a legkevésbé költséges megoldás.
 • 100% 100%
Profi fotózás: igen költséges megoldás. Költségek között szerepelhet a műterem bérlés, és az árat befolyásolhatja, a termék mérete, és hogy hány lámpát és segítőt igényel a munka.
 • 85% 85%
3D modellezés: ár/érték arányban a legjobb megoldás. Költségeket tekintve inkább a profi fotózáshoz közelít, viszont a végeredmény felhasználhatósága a 3d termékmodellezésnél jóval megelőzi azt.

Felhasználhatóság

 • 30% 30%
Amatőr fotós: általában online felületeken egyszer-egyszer jól használható, viszont sem a technikai sem a szakmai tudás nem garantálja a folyamatos, egységes minőséget és megjelenést.
 • 70% 70%
Profi fotózás: sokszor megtörténik az hogy egy garnitúra fotózás után az újabb termékekről készített fotók eltérnek az első körben befotózottaktól. Illetve ha egy újabb igény érkezik pl más háttér vagy szög esetleg képarány lenne szükséges ugyanarról a termékről, akkor újra ugyanúgy fel kellene tudni szerelni a műtermet.
 • 100% 100%
3D modellezés: mivel minden digitálisan kerül kidolgozásra, és tárolásra, a műterem (tér, világítás), az anyagok, ezért könnyedén bármikor újra elővehető, módosítható, a háttér, a felületek (szövet, bőr, fa fém…). De ami még fontosabb, egy apró termékváltoztatásnál, nem kell újra megszervezni a stábot és ugyanúgy berendezni a fotó műtermet, hanem a 3D termékmodellezés biztosítja, hogy gyorsan módisítható legyen maga a virtuális termék is.

Kiszolgálás (nagy példányszám)

 • 70% 70%
Amatőr fotós: tud nagy mennyiségben fotózni, viszont a minőség és egységesség megkérdőjelezhető.
 • 95% 95%
Profi fotózás: ha szűk a határidő, nagy mennyiségű termékfotózásnál a leggyorsabb megoldás a műtermi fotózás.
 • 50% 50%
3D modellezés: talán az egyedüli hátrány a műtermi fotózással szemben, ha viszonylag rövid határidőn belül nagy számú minőségi termékfotót kell elkészíteni. Ez nem vonatkozik arra, ha egy terméknek sok variációja létezik, mivel ebben az esetben a 3D termékmodellezés technológiájából kiindulva a felületek, anyagok gyorsan változtathatóak.

Értékállóság/garancia

 • 5% 5%
Amatőr fotós: sok esetben ‘házon belül’, vagy egy alkalmazottat, vagy valaki ismerősét bízzák meg hogy a fotókat elkészítse a termékről, akár mobiltelefonnal. Viszont ilyenkor sok, lényeges szempontot nem vesznek figyelembe. Nem lesznek a képek idővel visszakereshetőek, aki készítette a fotókat már nem dolgozik a cégnél, hiányoznak a nyersanyagok, stb.
 • 60% 60%
Profi fotózás: általában technikailag profi képeket adnak át az ügyfélnek, viszont ezek a képek archiválása, az ügyfélre hárul, a fotós nem tárolja azokat. Illetve az átadott képek később jelentősen nem módosíthatóak.
 • 100% 100%

3D modellezés: a termékekről készült modellek, a legelterjedtebb, dedikált szoftverekkel készülnek, amik lehetővé teszik a további felhasználhatóságot, pl. a 3D nyomtatást, vagy animáció készítését.

Ezenkívül hasonlóan a nyomdában elkészített stanc-szerszámhoz, a 3D termékmodellből is bármikor elkészíthető tetszőleges számú render, ami lehet kép vagy animáció.

3D katalógusképek készítéséhez kattints ide.

Lépj velünk kapcsolatba

Küldj üzenetet vagy kérj ajánlatot
Kapcsolat

Portfolio: 3D látványtervek és termékbemutatók

Válogatás a 3DRendeer Tervezőiroda által készített megbízásokból. Nézd meg, mi mindenre képes a 3D látványtervezés és a termékvizualizáció!

Családiház 2. kör

Családiház 2. kör

A pesthidegkúti családi ház belsőépítészeti tervezésének következő szakasza. Tetőtér, szauna, háló és konditerem.

bővebben
Design bútor 3D modellezés

Design bútor 3D modellezés

A rengeteg variáció bemutatását jól szolgálta a bútor 3D modellezése, így nem kellett költséges prototípusokat legyártani a bemutató weboldal elkészítéséhez.

bővebben
3D logó modellezés

3D logó modellezés

Logó, egy kicsit másképp… Az elképzelés egy régészeti leletre emlékeztető, monumentális kőtömbökből álló rusztikus és ősi építmény megvalósítása volt.

bővebben
Fotókönyv 3D tervezés

Fotókönyv 3D tervezés

Manuálisan megrajzolt textúrák, rendkívül sokféle anyag. A könyvek prémium gyártás-technológiával készülnek, oldalaik síkban nyílók, aminek bemutatása szintén fontos elvárás volt.

bővebben
Kutyahám 3D modellezése

Kutyahám 3D modellezése

Valósághű textúrák, módosítható anyagok és színek és 3D animáció készítés. 3D modellezés és videókészítés egy sikeres magyar termékről.

bővebben